منو
X

تصویر
افسون صانعی
روانشناس بالینی و فردی
(3)
آمار این متخصص
(3) رای
0%

دقت

0%

مفید بودن

80%

دانش و مهارت

100%

رفتار بالینی

60%

وقت شناسی

0%

هزینه اقتصادی

توضیحات پروفایل
  

افسون صانعی هستم، فارغ التحصیل روانشناسی عمومی در مقطع کارشناسی ارشد از دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه علامه طباطبائی در سال ۱۳۸۹، پایان نامه ی اینجانب تحت عنوان “بررسی تحلیلی نتایج آزمون ترسیم آدمک رنگی و آزمون ترسیم خانواده در کودکان مبتلا به اختلال افسردگی، بیش فعالی/ نقص توجه و اوتیسم با کودکان عادی شهر اصفهان” می باشد که در ادامه بخشی از آن را مطالعه می کنید:

دانشگاه علامه طباطبایی

دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی

پایان نامه کارشناسی ارشد در رشته روان شناسی عمومی

عنوان:

بررسی تحلیلی نتایج آزمون ترسیم آدمک رنگی و آزمون ترسیم خانواده در کودکان مبتلا به اختلال افسردگی، بیش فعالی/ نقص توجه و اوتیسم با کودکان عادی شهر اصفهان

استاد راهنما:

دکتر هادی بهرامی

استاد مشاور:

دکتر نور علی فرخی

پژوهشگر:

افسون صانعی

۱۳۸۹

فهرست مطالب

عنوان

فصل اول: کلیات پژوهش

مقدمه

بیان مسئله

اهمیت و ضرورت پژوهش

اهداف پژوهش

– اهداف اصلی

– اهداف فرعی

فرضیات پژوهش

متغیرهای پژوهش

تعریف اصطلاحات پژوهشی

فصل دوم: پیشینه پژوهش

مقدمه

فواید مطالعه نقاشی کودکان

مطالعات انجام شده در مورد نقاشی کودک

نقطه شروع نقاشی در کودکان

چرا کودکان نقاشی می کشند؟

رهیافت های تکاملی

نقاشی به مثابه بازی

– تبیین پیاژه تقاشی

رهیافت های بالینی – فرافکنی

رهیافت های هنرمندانه

– عوامل حسی و پا ادراکی

– هدف بازنمایی

– تاثیرات اجتماعی

نقاشی کودکان جلوه گاه هوش و عواطف کودک

– نقاشی به عنوان تست هوش

– نقاشی به عنوان تست شخصیت

تفسیر شکل آدمک اولین نقاشی منسجم کودک

ابتکارات انجام شده در مورد آزمون ادمک

– آزمون گودیناف – هریس

– آزمون آدمک روبر

– ازمون ترسیم تصویر آدم مک اوور

نقاشی خانواده یک تست فرافکن

مروری بر تحقیقات انجام شده

– تحقیقات انجام شده در ایران

– تحقیقات انجام شده در خارج از ایران

فصل سوم : روش پژوهش

روش تحقیق

جامعه آماری

نمونه روش نمونه گیری

حجم نمونه

ابزار پژوهش

– ازمون آدمک رویر

– قابلیت اعتماد و اعتبار آزمون ترسیم آدمک

– تفسیر آزمون آدمک

– وجوه نظری آزمون

– وجوه عملکردی آزمون

آزمون ترسیم خانواده

– تفسیر آزمون ترسیم خانواده

وجوه عملکردی آزمون

روش اجرای پژوهش

روش تجزیه و تحلیل آماری داده ها

فصل چهارم: نتایج پژوهش

داده های جمعیت شناسی

داده های توصیفی داده های استتباطی

یافته های جانبی

فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری

مقدمه

تبیین یافته های اصلی پژوهشی

محدودیت های پژوهش

پیشنهادات محقق

متابع فارسی

متابع لاتین

چکیده :

هدف اصلی این پژوهش مقایسه نتایج آزمون ترسیم أتمک رنگی و ترسیم خانواده بین کودکان مبتلا به اختلالات اوتیسم، افسردگی، بیش فعالی/ نقص توجه و کودکان عادی بود. بدین منظور از بین کودکان مقطع دبستان مراجعه کننده به کلینیکهای تخصصی روانپزشکی شهر اصفهان به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، ۹۰ نفر کودک مبتلا به اختلال اوتیسم، بیش فلینقص توجه و افسردگی و ۳۰ نفر کودک بهنجار که در مدارس ابتدایی شهر اصفهان مشغول به تحصیل بودند انتخاب شدند. از شرکت کنندگان در پژوهش خواسته شد تا دستورالعمل در آزمون آدمک رنگی و ترسیم خانواده را اجرا کنند، نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار ۱۵-SPSS و روشهای آماری تحلیل واریانس و آزمون خی دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین عملکرد کودکان چهار گروه در ملاکهای محل ترسیم أدمک در صفحه، قد آبمک، موضع بازوها، کاربرد رنگهای گرم و سرد، حالت عاطفی أدمک و زمان لازم برای ترمیم در آزمون آدمک رنگی و فاصله کودک با اعضای خانواده در آزمون ترسیم خانواده تفاوت معناداری وجود دارد ( ۰۵/ ۰>P). برا است نتایج می توان نتیجه گیری کرد بین ملاک هایی که دارای تفسیر هبیتی و روانشناختی بیشتری بودند تفاوت معناداری وجود دارد ولی در ملاک هایی که کمتر معنای هیجانی دارند (مانند حالت ایستا با پویا بودن اعضای خانواده) تفاوت معناداری وجود نداشت.

فصل اول:

مقدمه:

بررسی تاریخچه زندگی بزرگسالانی که دچار مشکلات روانی هستند نشان داده است این افراد دوران کودکی نابسامانی داشته یا در دوره ای از رشد خود، برخی آشفتگی های هیجانی و رفتاری را تجربه کرده اند (لوبسون ۱۹۹۷) از آنجایی که گرایش به تداوم اختلالات دوران کودکی تا سنین بزرگسالی وجود دارد توجه فزاینده ای به پیشگیری و درمان آنها معطوف شده است (کارترایت- هتون، ۲۰۰۵).مشکلات رفتاری کودکان در سنین مدرسه که گاهی نتیجه اجتناب ناپذیر فقر و جهل و نابسامانی های خانوادگی و کاسنیهای فرهنگی است و مانع رشد و بالندگی آنان است و به همین دلیل پیش گیری و درمان این مشکلات بی اندازه اهمیت دارد (میرزابیگی، ۱۳۸۸)، اما مشکلات و تعارضات کودکان همواره به وضوح با مصاحبه ای ساده آشکار نمی گردند. برای روشن ساختن این تعارضات باید کودک را به پرون ریزی عمیق ترین احساساتش هدایت کرد (کرمن ۱۳۸۵).یکی از ابزار های بسیار کارآمد در فعالیت های پژوهشی روان شناسان بالینی و روانپزشکی کودک و نوجوان ترسیم است، یک فرض بنیادین که بر همه فعالیت های به ظاهر متفرق متخصصین در این قلمرو حاکم گشته این است که، نقاشی کودک نسخه ای از تصویر تھی اوست و از این دریچه می توان به اندیشه هایش دست یافت (گلین و دیگران، ۱۳۷۰). به هنگام ترسیم، نه تنها فرد خود را در سطحی غیر کلامی بیان می دارد و پویایی روانی و بین فردی اش را به نمایش می گذارد، بلکه تعارضات بسیار عمیق خود را نیز فرافکن می سازد. لذا با این ابزار می توان اولین علائم آسیب شناسی روانی راندایی کرد (زولفان ۲۰۰۰).سه اختلال افسردگی ، الونیسم(در خود ماندنی اوبیش فعالی و نقص توجه در زمینه آسیب شناسی کودک جزو اختلالاتی هستند به دلیل ویژگیهای خود می توانند بر روابط کودکان مبتلا با والدین و یا همسن و سالان خود تأثیر نامطلوبی داشته باشند. کودکان بیش فعال معمولا به علت آزار دیگران، نافرمانی از والدین و ایجاد مزاحمت برای اطرافیان مورد انتقاد قرار می گیرند (طبائیان، ۱۳۸۶)، از خصوصیات کودکان افسرده اشکال در ارتباط با دیگران، انزوای اجتماعی و ارتباط ضعیف با دیگران است (عباسیان ۱۳۸۶) خصوصیت اصلی کودکان اوتیستیک نیز اشکال در برقراری ارتباط با دیگران است (آهنگران مقدم ۱۳۸۷). واکنش منفی اطرافیان در مقابل ارتباط نامناسب این کودکانه با تأثیر نامطلوب خود بر عواطف و احساسات آنان می تواند منجر به بروز اختلالات هیجانی و عاطفی در آنها شود. این پژوهش با هدف تشخیس نشانه های عاطفی و مشکلات هیجانی ویژه ای که به دلیل مشکل در برقراری ارتباط اجتماعی بروز می کنند به بررسی نتایج تست ترسیم آدمک و نیز تست ترمیم خانواده به عنوان دو آزمون فرافکنی شخصیت در سه گروه از کودکان مبتلا به افسردگی ، نقص توجه بیش فعالی و اوتیسم در مقایسه با کودکان عادی می پردازد و با این امید که با تشخیص نشانه های عاطفی و شخصیتی خامی هر یک از این سه گروه کودکان بتوان روش های مناسبی جهت رفع این نشانه ها و آموزش و درمان این کودکان پیشنهاد کرد و با این گروه از کودکان نیز به نور از تابسامانیهای عاطفی و رفتاری در مسیر رشد و بالندگی خود از حداکثر استعداد ها و توانایی های خود بهره مند گردند و همین امر ضرورت انجام این پژوهش را بیشتر آشکار می سازد .

بیان مسئله:

بر اثر پیشرفتهای وسیعی که در روان شناسی مرضی رخ داده، توجه زیادی به اختلالات دوران کودکی شده است. اثرات بلند مدت این اختلالات بر ابعاد مختلف زندگی کودک، خانواده و جامعه و همچنین تداوم آنها تا دوران بزرگسالی، این اختلالات را در کانون توجه بسیاری از پژوهش های مختلف در قلمرو روان شناسی مرضی کودک قرار داده است (کارترایت- مهتون.۲۰۰۵) در این میان تشخیص و رد پایی مشکلات شایع رفتاری و هیجانی کودکان جایگاه خود را دارد. کاهش مشکلات روحی و آرنفای بهداشت روانی در جامعه مستلزم تشخیص های زود هنگامی است که لزوما مختص موقعیت های بالینی نیست و می توان آنها را در مکان های دیگر مانند مدارس به اجرا در آورد. آزمون های ترسیمی از جمله روش هایی هستند که در مقایسه با مصاحبه ها و پرسش نامه ها، می توانند بدون هزینه و با صرف کمترین زمان و نیز با مورد توجه قرار دادن خود کودک به عنوان منبع کسب اطلاعات، در ردیابی مشکلات کودکان به خصوص در مدارس به کار روند (پور احمدی، ۱۳۸۸).همچنین در کودکان معمولا پایین بودن سطح هوشیاری، گمشر بودن بازداری های روانی و آسان بودن برون ریزیها در خلال نقاشی و بازی، آزمون های ترسیمی را عملی تر و مثمر ثمرتر می سازد (سیف نراقی، ۱۳۸۱). در صورتی که بتوان در مدارس بدون مصاحبه مستقیم و به وسیله این آزمونها، فدمی به سوی تشخیص اولیه اختلالات رفتاری هیجانی کودکان برداشت، از بروز بسیاری از آسیب های روانی و ناسازگاریها در آینده جلوگیری به عمل خواهد آمد. آزمون آدمک رنگی یکی از آزمونهای فرافکن برای بررسی شخصیت کودکان است (مارنات و همکاران، ۱۹۹۸) همچنین آزمون شرمسیم خانواده می تواند طرز فکر کودک نسبت به اعضای خانواده و مشکلات ارتباطی اش با آنان را آشکار سازد. (کرمن، ۱۳۸۵).این پژوهش سعی در بررسی تفاوت های عاطفی و محلی بین سه گروه کودکان مبتلا به افسردگی ، بیش فعالی و نقص توجه و اوتیسم در مقایسه با کودکان عادی ، با استفاده از دو آزمون فرادین « ترسیم آدمک» و«ترسیم خانواده» دارد ، تا با تشخیص این تفاوت ها بتوان روش های آموزشی و با درمانی مناسب و مقتضی برای هر گروه از این کودکان در نظر گرفت تا این گروه از کودکان نیز بتوانند با رفع نشانه های عاطفی و شخصیتی خود استعداد های خود را هر چه بیشتر رشد دهند.نقطه مشترک این به گروه از کودکان اشکال در برقرای ارتباط با اطرافیان است. کودکان بیش فعال معمولا به دلیل مزاحمت هایی که برای دیگران ایجاد می کنند از جانب والدین مورد سرزنش و از جانب همسن و سالان مورد طرد قرار می گیرند. (طبائیان، ۱۳۸۶). کودکان افسرده معمولا دچار انزوای اجتماعی هستند عباسیان، ۱۳۸۶) و مشخصه اصلی کودکان اوتیستیک نیز اشکال در برقراری ارتباط با دیگران است (آهنگران مقدم، ۱۳۸۷).

اهمیت و ضرورت پژوهش :

از میان آزمونهای فرافکن ترسیمی آزمون ترسیم آدمک از قدرت و شهرت بیشتری برخوردار است این آزمون که نخستین بار توسط فلورانس گودیناف برای سنجش هوش به کار رفته است چندین بار مورد تجدید نظر قرار گرفته و نسخه های مختلفی از آن پدید آمده است. در یکی از این نسخه ها که توسط یک اور تنظیم شده است، آزمون نقاشی برای ارزیابی عاطفی یا شخصیتی افراد به کار رفته است (مارنات و دیگران، ۱۹۹۸). در این چارچوب، محققان سعی کرده اند تا ارتباط بین برخی از عناصر آزمون ترسیم آدمک را با برخی ویژگیهای شخصیتی یا وضعیت خلقی و عاطفی آزمودنیها به هنگام ترسیم مشخص کنند (کارنی ۱۹۹۲)جنبه های مهم تشخیمی آزمون آدمک توسط متخصصان بالینی در حوزه های مختلف مطالعه و تایید شده است این حوزه ها شامل تشخیص کودکانی که مورد آزار و سوء استفاده جنسی بوده اند (میان و دیگران، ۲۰۰۱)، افراد بزه کار (متو و دیگران، ۲۰۰۵) و ارزیابی تمایل به خود کشی (زالسمن و دیگران، ۲۰۰۰) هستند. این یافته ها نشان می دهند که آزمون ترسیم ادمک می تواند به عنوان ابزار غربال کننده مشکلات کودکان محسوب شود (گارب و دیگران، ۲۰۰۳).اما حتی در میان تحقیقاتی که در کشورهای دیگر در این زمینه انجام شده، تنها تعداد محدودی از عناصر آزمون ترسیم ادمک مورد بررسی قرار گرفته و نتایج متناقضی هم بدست آمده است (متو و دیگران، ۲۰۰۵). بنابراین بررسی عناصر ترسیمی آدمک در سطحی گسترده تر برای بررسی مشکلات هیجانی در کودکان مبتلا به برخی اختلالات روانی در ایران می تواند ایده جدیدی باشد و همانطور که دادستان (۱۳۸۳) مطرح کرده است با توجه به جنبه فرافکن این آزمون شاید بتواند منجر به ردیابی مفید و ایجاد پیش آگهی در مورد این اختلالات شود.همچنین این اختلالات به دلیل ویژگی های خود می توانند بر روابط کودک با اعضای خانواده تأثیر گذار باشند. آزمون ترسیم خانواده می تواند در بررسی روابط این گونه کودکان با خانواده در مقایسه با کودکان عادی مثمر ثمر باشد.

اهداف پژوهش

اهداف اصلی :

انسان موجوی است پیچیده و برخوردار از ابعاد وسیع و گوناگون و از این رو تربیت انسان نیز پیچیده و وسیع و دشوار است ، بنابراین چنین امر حساسی ، روشها و برنامه های متنوع ، ظریف و حساب شده با امکاناتی به مراتب وسیع تر و کارامدتر را می طلبد اولین گام برای رسیدن به این امر حساس بویژه در مورد کودکان، شناخت مشکلات رفتاری آنها ، شناسایی عوامل پیدایش آنها و یادگرفتن شورا محیح برخورد برای رفع آنهاست (میرزابیگی۔۱۳۸۸)آزمون ادمک رنگی و آزمون نوسیم خانواده می توانند در تشخیص اختلالات هیجانی و مشکلات رفتاری کودکان مؤثر باشند. بنابراین هدف اصلی این پژوهش بررسی شخصیت به گروه از کودکان مبتلا به اوتیسم و افسردگی و بیش فعالی انقص توجه با استفاده از آزمونهای فرافکن آدمک رنگی و ترسیم خانواده است تا مشکلات هیجانی ناشی از ناتوانی این کودکان در برقراری ارتباط صحیح با دیگران را دریافت و در صورت امکان جهت رفع این مشکلات اقدام مناسب انجام داد.

اهداف فرعی :

دو آزمون ترسیمی آدمک رنگی و ترسیم خانواده به دفعات در پژوهش های گوناگون مورد بررسی قرار گرفته اند . این دو ازمون امکان دستیابی به شخصیت کودک و ارتباطش با والدین و افکار و احساسانش نسبت به سایر اعضای خانواده را فراهم می کنند. تفاوت های دختران و پسران و کودکان بهنجار و نابهنجار سابق بر این با استفاده از این آزمون ها مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش میتوان تفاوت بین کودکان با اختلالات روانی متفاوت را مورد بررسی قرار داد.آیا بین مشکلات شخصیتی بروز داده شده در این دو ازمون بین کودکان مبتلا به افسردگی با کودکان مبتلا به بیش فعالی تفاوتی وجود دارد ؟ آیا کودکان مبتلا به اوتیسم نقاشی هایی متفاوت با کودکان مبتلا به بیش فعالی ترسیم می کنند ؟ ایا این کودکان در نقاشی های خود از رنگ های متفاوتی در مقایسه با کودکان عادی استفاده می کنند ؟اطلاعاتی که بر اساس ترسیم این دو آزمون در این پژوهش بدست می آیند می توانند در رسیدن به پاسخ اینگونه سوالات مفید فایده باشند .

فرضیات پژوهش:

فرفیه ۱) پین ملاک محل ترسیم أدمک در صفحه در آزمون ترسیم أدمک رنگی در چهار گروه کودکان افسرده، بیش فعال، اوتیستیک و عادی تفاوت معناداری وجود دارد

فرضیه ۲) بین ملاک قد در آزمون ترسیم آدمک رنگی در چهار گروه کودکان افسرده، بیش فعال، اوتیستیک و عادی تفاوت معناداری وجود دارد

فرضیه ۳) پین ملاک حالت بازوها در آزمون ترمیم آنمک رنگی در چهار گروه کودکان افسرده، بیش فعال، اوتیستیک و عادی تفاوت معناداری وجود دارد. _

فرضیه ۴) بین ملاک حالت پاها در آزمون ترسیم آدمک رنگی در چهار گروه کودکان افسرده، بیش فعال، اوتیستیک و عادی تفاوت معناداری وجود دارد.

فرضیه ۵) بین ملاک استفاده از رنگهای گرم و سرد در آزمون ترسیم آدمک رنگی در چهار گروه کودکان افسرده، بیش فعال، اوتیستیک و عادی تفلوت معناداری وجود دارد.

فرضیه ۶) بین ملاک حالت چهره آدمک (حالت چهره زنده و گوها با نامفهوم در آزمون ترسیم آدمک در چهار گروه کودکان افسرده، بیش فعال، اوتیستیک و عادی تفاوت معناداری وجود دارند.

فرضیه ۷) بین ملاک زمان لازم برای ترسیم کردن آدمک تر آزمون ترسیم ادمک رنگی در چهار گروه کودکان افسرده، بیش فعال، اوتیستیک و عادی تفاوت معناداری وجود دارد

فرضیه ۸) بین ملاگ فاصله بین اعضا در آزمون ترسیم خانواده در چهار گروه کودکان افسرده، بیش فعالی اوتیک و عادی تفاوت معناداری وجود دارد.

فرضیه ۹) بین ملاک حالت ایستا و یا پویا بودن اعضای خانواده در آزمون ترسیم خانواده در چهار گروه کودکان افسرده، بیش فعال، اوتیستیک و عادی تفاوت معناداری وجود دارند

فرضیه ۱۰) بین ملاک قد هر یک از اعضا در آزمون ترسیم خانواده در چهار گروه کودکان افسرده، بیش فعال، اوتیستیک و عادی تفاوت معناداری وجود دارد

متغیرهای پژوهش

در این پژوهش ۱۰ متغیر کیفی وجود دارد که ۷ متغیر مربوط به آزمون آدمک رنگی و ۳ متغیر مربوط به آزمون ترسیم خانواده اند.

متغیرهای آزمون آدمک رنگی عبارتند از

١- موضع آدمک در صفحه

۲- قد آدمک

۳- موضع بازوها

۴- موضع ساق ها

۵- رنگهای به کابرده شده در آدمک

۶-به حالت عاطفی آدمک

۷- زمان صرف شده برای ترسیم آدمک

متغیرهای آزمون ترسیم خانواده عبارتند از:

۱- فاصله بین اعضای خانواده

۲- حالت ایستابی یا پویایی اعضای خانواده

٣- قد اعضای خانواده

تعریف اصطلاحات پژوهش :

افسردگی کودکی : _

تعریف نظری

DSM – IV – IR اختلال افسردگی عمده را به عنوان یک بیماری روانی که در آن شخص به طور پایدار ، ناراحتی عمیق و مداوم و علاقه کاسته شده ای را در تمام فعالیت ها برای دوره ای حداقل دو هفته ای تجربه میکنند ، تعریف میکند ، شخصی با اختلال افسردگی عمده معمولا احساسات بأس ، نامیدی ، بی ارزشی ، سختی در فکر کردن با تمرکز و گاهی اوقات افکار خود کشی را تجربه می کند (وانس، ۲۰۰۵). برای کودکان ملاک تشخیص این است که چنین علایمی را به مدت ۳ تا ۴ ساعت در روز با فراوانی سه بار در یک هفته نشان دهند . (عباسیان، ۱۳۸۶).

تعریف عملیاتی

منظور از کودکان مبتلا به افسردگی در این پژوهش کودکان سن دبستانی است که با استفاده از آزمون افسردگی یک کودکان در کلینیکهای تخصصی روانپزشکی تشخیص افسردگی دریافت کرده اند.

اختلال کمبود توجه بیش فعالی

تعریف نظری :

DSM – IV – TR مشخصه اصلی این اختلال را الگوی مستمر در فقدان توجه و بیش فعالی – نکالشورى فی

داند که در مقایسه با افرادی که در همان سطح از رشد قرار دارند فراوانتر و شدیدتر است ، (طبائیان، ۱۳۸۶).

مشخصات
  • جنسیت زن
  • وابسته به کلینیک
  • تجارب / مهارت ها
  • دانشگاه دانشگاه علامه طباطبائی
  • رشته تحصیلی روانشناسی عمومی
  • گواهینامه ها
  • پست های مدیریتی
  • مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
  • کلمات کلیدی افسون صانعی روانشناس، افسون صانعی مشاور، افسون صانعی روان درمانگر، افسون صانعی روانپزشک، افسون صانعی متخصص اعصاب و روان، افسون صانعی روانسنج
تخصص ها
  • روانشناسی عمومی
تصویر
افسون صانعی
روانشناس بالینی و فردی
(3)

E-Teb.com © Copyright 2016 روانشناس یا روانپزشک. تمامی حقوق محفوظ است.

دکتر - مشاوره خانواده - پزشک - مشاوره آنلاین - شماره دکتر