منو
X

تصویر
الهام فردوسیان
روانشناس بالینی و فردی
(11)
آمار این متخصص
(11) رای
66%

دقت

60%

مفید بودن

80%

دانش و مهارت

80%

رفتار بالینی

60%

وقت شناسی

0%

هزینه اقتصادی

توضیحات پروفایل
  

الهام فردوسیان هستم، فارغ التحصیل علوم تربیتی گرایش تکنولوژی آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد از دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه علامه طباطبائی در سال ۱۳۸۹، پایان نامه ی اینجانب تحت عنوان “طراحی و ساخت نرم افزار چند رسانه ای آموزش خواندن فارسی و تأثیر بر میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی” می باشد که در ادامه بخشی از آن را مطالعه می کنید:

دانشگاه علامه طباطبایی

دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی

پایان نامه کارشناسی ارشد در رشته علوم تربیتی گرایش تکنولوژی آموزشی

عنوان:

طراحی و ساخت نرم افزار چند رسانه ای آموزش خواندن فارسی و تأثیر بر میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی

استاد راهنما:

دکتر داریوش نوروزی

استاد مشاور:

دکتر اسماعیل زارعی زوارکی

پژوهشگر:

الهام فردوسیان

زمستان ۱۳۸۹

فهرست مطالب

عنوانفصل اول

مقدمه

بیان مسئله

اهمیت و ضرورت پژوهش

هدف های پژوهش

سئوالات پژوهش

فرضیه های پژوهش

متغیرهای پژوهش

تعریف مفاهیم و واژگان اختصاصی پژوهش

الف) مفاهیم نظری

ب) مفاهیم عملیاتی

فصل دوم

مقدمه

سازنده گرایی

اصول و مؤلفه های سازنده گرایی

محیط آموزشی سازنده گرایی

نظریه رشد شناختی پیاژه

مرحله حسی حرکتی

مرحله پیش عملیاتی

مرحله عملیات عینی

مرحله عملیات صوری

اصول کاربردی

نظریه پیاژه در آموزش

نظریه رشد شناختی ویگوتسکی

رشد زبان

تدریس در منطقه تقریبی رشد

اصول کاربردی نظریه ویگوتسکی در آموزش

نظریه رشد شناختی برونر

اهمیت و ضرورت آموزش پیش از دبستان

تاریخچه آموزش پیش دبستانی جهان

تاریخچه آموزش پیش دبستان در ایران

آموزش و پرورش پیش از دبستان چیست؟

پیمان نامه حقوق کودک

ضرورت تدوین پیمان نامه

مفاد پیمان نامه حقوق کودک

۱) حق زندگی، بقا و رشد

۲) حق آموزش

۳) آموزش ارزش ها

۴) حق بازی

۵) حق اظهار نظر آزادانه کودک در امور مربوط به خود

رشد کودک از سه تا هفت سالگی

رشد جسمی

رشد روانی- حرکتی

رشد شناختی (ذهنی)

رشد گویایی

برخی عوامل مؤثر در رشد گویایی

نظریه های فراگیری زبان

نظریۀ یادگیری

انتقاد هایی بر نظریۀ یادگیری

نظریۀ نهاد گرایی

نظریۀ شناختی

نظریۀ تعامل اجتماعی

زبان و تفکر

شناخت، مقدم بر زبان

تأثیر زبان در شناخت

جنبه های مختلف در پیشرفت تکلم کودکان پیش دبستانی

تعریف و توصیف مفهوم خواندن

مراحل رشد خواندن

روش های آموزش خواندن

۱) روش تحلیلی

۲) روش کلی

۳) روش ترکیبی

۴) روش کلی جدید

آموزش الکترونیکی

تاریخچه آموزش الکترونیکی در جهان

تاریخچه آموزش الکترونیکی در ایران

یادگیری الکترونیکی

تقسیم بندی محتوای یادگیری الکترونیکی

نرم افزار

نرم افزاری های کاربردی

نرم افزاری های سیستمی

اهداف نرم افزار

فعالیت های لازم جهت تولید نرم افزار

طراحی و معماری نرم افزار

روش طراحی نرم افزار بر اساس تجزیه عملیات

روش طراحی نرم افزار بر اساس ساختار داده ها

روش طراحی نرم افزار بر اساس جریان داده

روش طراحی نرم افزار بر اساس شی گرایی

شبیه سازی

نرم افزار آموزشی

سودمندی های نرم افزار های آموزشی

تعریف چند رسانه ای ها

چند رسانه ای های آموزشی

عناصر چند رسانه ای

پویانمایی (انیمیشن) ویدئو

صوت

چند رسانه ای های دیجیتال

دلایل بکار گیری چند رسانه ای ها

موانع بکار گیری چند رسانه ای ها

اصول چند رسانه ای

اصل چند رسانه ای

اصل مجاورت مکانی

اصل مجاورت زمانی

اصل پیوستگی یا انسجام

اصل کانال های حسی

اصل افزونگی یا مازاد

اصل تفاوت های فردی

اصل شخصی سازی

اصول طراحی و کاربرد نرم افزار های آموزشی

اصول ساخت چند رسانه ای

مراحل طراحی و تولید چند رسانه ای

چگونگی طراحی و تولید چند رسانه ای ها

عوامل طراحی و تولید چند رسانه ای

استاندارد نیروهای فنی تولید نرم افزار های آموزشی

ویژگی های یک نرم افزار چند رسانه ای مناسب

روش های بکار گیری نرم افزار های چند رسانه ای در آموزش

الگوی نگاره – کلمه استنتاج

نرم افزار چند رسانه ای آموزش خواندن فارسی

پیشینه پژوهش

پژوهش های صورت گرفته در داخل کشور در زمینه خواندن در سنین پیش دبستانی

پژوهش های صورت گرفته در خارج کشور در زمینه خواندن در سنین پیش دبستانی

پژوهش های صورت گرفته در داخل کشور در زمینه نرم افزار چند رسانه ای آموزشی

پژوهش های صورت گرفته در خارج کشور در زمینه نرم افزار چند رسانه ای آموزشی

فصل سوم

مقدمه

روش پژوهش

جامعه آماری

نمونه و روش نمونه گیری

ابزار گردآوری داده ها

روایی و پایایی ابزار های پژوهش

روش گردآوری داده ها

روش تجزیه و تحلیل داده ها

فصل چهارم

مقدمه

توصیف داده ها

تحلیل داده ها

فصل پنجم

مقدمه

خلاصه پژوهش

بحث و نتیجه گیری

پیشنهادهای کاربردی

پیشنهادهای پژوهشی

محدودیت های پژوهش

منابع

منابع فارسی

منابع لاتین

پیوست

چکیده :

پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر نرم افزار محقق ساخته آموزش خواندن فارسی بر میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی، صورت پذیرفته است. فرضیه های پژوهش عبارتند از : ۱- نرم افزار آموزش خواندن فارسی باعث افزایش میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی می شود. ۲- نرم افزار آموزش خواندن فارسی باعث افزایش بیشتر میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی نسبت به نسخه چاپی آن می شود. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری شامل کلیه کودکان پیش دبستانی مدارس شهر تهران در سال تحصیلی ۹۰- ۱۳۸۹ و نمونه آماری به روش نمونه گیری تصادفی خوشهای چند مرحله ای انتخاب گردید. حجم نمونه شامل ۲۰ کودک دختر و پسر بود که در دو کلاس تقسیم شده بودند. و هر کلاس به طور تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند. به منظور بررسی تغیرات حاصله، ابتدا پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد، سپس گروه آزمایش در معرض متغیر مستقل (نرم افزار آموزش خواندن فارسی) و گروه کنترل در معرض متغیر مستقل دیگر (نسخه چاپی آموزش خواندن فارسی) قرار گرفتند. در انتهای اجرای پژوهش، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. در تجزیه و تحلیل آماری، از آمار توصیفی و استنباطی کمک گرفته شد و با نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ محاسبه گردید. به طور کلی نتایج به دست آمده از این پژوهش، در تأیید فرضیه ها، نشان می دهد که نرم افزار آموزش خواندن فارسی باعث افزایش میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی می شود. همچنین نرم افزار آموزش خواندن فارسی باعث افزایش بیشتر میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی نسبت به نسخه چاپی آن می شود.

واژگان کلیدی: نرم افزار، چند رسانه ای آموزشی، یادگیری خواندن، کودکان پیش دبستانی

فصل اول: کلیات پژوهش

مقدمه:

امروزه آشنایی با علوم، تسلط و استفاده از فن آوری های جدید به عنوان یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار در روند تکامل زندگی انسان بر هیچکس پوشیده نیست. در جامعه ای که فن آوری ها روز به روز رشد می باید، بکار گیری روزمره از این فن آوری ها در نظام یاددهی-یادگیری به افزایش انگیزه تحصیلی و پیشرفت و ارتقای اعتماد به نفس در بین دانش آموزان منجر می شود(ریچاردسون و ولف ۲۰۰۳ به نقل از افضل نیا، ۱۳۸۷) دانش آموزان در این روند جدید احساس می کنند که به کسب مهارت های لازم برای بکارگیری فناوری های جدید نیاز دارند و برای بدست آوردن آن می کوشند. بدین ترتیب دانش آموز خود مسئول یادگیری خویش بوده و در طول آموزش بازخوردهای مناسب را دریافت کرده و در جریان آموزش فردی فعال می شود. استفاده از فناوری های جدید آموزشی خصوصا چند رسانه ای های تعاملی، دانش آموز را در فرایند یادگیری فعال می کند، و او را از راه های مؤثر و هیجان انگیز نسبت به موضوعات یادگیری بر می انگیزاند که این مهم با روش های دیگر دست یافتنی نیست. یعنی دانش آموز در محیط های چند رسانه ای به طور فعال در فرایند آموزش شرکت دارد و از حالت غیر فعال و گیرنده اطلاعات خارج می شود. بنابراین نظام آموزش و پرورش کشور ما باید با نگاه رویکردی درست، فناوری های جدید را وارد عرصه آموزش کودکان پیش دبستانی نماید و بی هراس پای در راهی گذارد که دعوت به پیمودن می کنند.

بیان مسئله

به گفته براس بوند دو کالای اساسی در قرن ۲۱ در شمارش سرمایه های یک جامعه اثر قابل ملاحظه ای دارند. یکی از آنها نفت و دیگری نرم افزار است. تفت به عنوان یک منبع طبیعی، تمام شدنی است اما نرم افزار و تکنولوژی اطلاعات به عنوان یک راه حل اساسی برای تمام مسائل آن جامعه است. (رشیدی ۱۳۸۸). همچنین سال هاست که در زمینه اهمیت مواد و رسانه های آموزشی در فرایند آموزش و یادگیری تحقیقات فراوانی انجام گرفته است و به مفید و موثر بودن اینگونه رسانه ها تأکید شده است. در دهه های اخیر رویکرد های سنتی یادگیری با ظهور تکنولوژی های جدید نظیر چند رسانه ها، فرا رسانه ها و ارتباطات از راه دور دستخوش تغییرات اساسی شده است. علیرغم افزایش قابل توجه در کاربرد تکنولوژی های جدید در نظام های آموزشی، هنوز چالش های جدی فرا روی معلمان و طراحان آموزشی است. (زارعی زوارکی، ۱۳۸۴). با ارائه مواد و رسانه های جدید آموزشی، تحقیقاتی نیز در مورد کارآمد بودن آن ها صورت گرفته است. این تحقیقات، بلافاصله پس از اختراع، تولید و ساخته شدن رسانه ها و به کار گیری آن ها در محیط های آموزشی شکل گرفت و در آن نقش رسانه های جدید آموزشی با آموزش های سنتی مورد مقایسه قرار گرفت. یکی از نتایج آنها، حاکی از مفید بودن و برتری رسانه های جدید آموزشی بر روش های سنتی آموزشی می باشد. (فردانش، ۱۳۸۷). آموزش و پرورش نوبن، یادگیری سریع را ضروری می داند و از امکانات و منابع زبادی، برای ساختن یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در زمینه های گوناگون درسی و تحصیلی کمک می گیرد. از جمله این امکانات، رایانه ها و نرم افزارهای آموزشی است که جریان آموزش را متنوع ساخته و علاقه و انگیزه دانش آموزان را برای آموختن زیاد می کنند و در نهایت یادگیری را آسان کرده است. نکته جالب توجه در این نوع یادگیری این است که فهم مطالب در نهایت هنگامی صورت می گیرد که فراگیران می توانند ارتباط معناداری میان داده های چند حسی بوجود آورند و از این طریق نماد های چند وجهی را بهم ربط دهند، این امر در یادگیری، قوای ذهنی بیشتری را ممکن ساخته و سبب پادگیری عمیق تر و پایدارتری می شود (افضل نیا، ۱۳۸۷).در مورد سن مناسب برای آموزش اولین مرحله خواندن، اختلاف فراوانی وجود دارد، آیا برای شروع آموزش خواندن باید تا رسیدن کودک به سن ۷-۶ سالگی به انتظار نشست؟ با قبل از رسیدن کودکان به سن مدرسه، خواندن را به آن ها آموخت (نظری نژاد، ۱۳۶۸).سنی که کودکان برای نخسین بار رسما یادگیری خواندن را آغاز می کنند، از کشوری تا کشور دیگر تفاوت زیاد وجود دارد. در کشور ما در حال حاظر آموزش رسمی خواندن در حدود سن ۷-۶ سالگی آغاز می شود در حالی که کودکان توانایی لازم و ضروری جهت یادگیری خواندن را در سنین پایین تر نیز دارا می باشند. توانایی یاد گرفتن خواندن، در سال های اولیه، خیلی قبل از آنکه آموزش رسمی خواندن شروع شود، آغاز می گردد. به طور مثال هولم و داد (۱۹۹۶) توانسته اند به کودکان ۴ و ۵ ساله زبان انگلیسی و چینی را همزمان آموزش دهند، قبل از آنکه آموزش رسمی دبستان آغاز شود. بدین ترتیب کودکان توانایی یاد گرفتن خواندن را قبل از سن مدرسه را دارند، بنابراین پژوهشگر به طراحی و ساخت نرم افزار آموزش خواندن فارسی اقدام کرده و سپس تأثیر آن را بر میزان یادگیری کودکان پیش دبستانی بررسی نموده است. همچنین مقایسه ای بین میزان تأثیر نرم افزار آموزش خواندن فارسی با نسخه چاپی موجود خواهد داشت..

اهمیت و ضرورت پژوهش

آموزش یک اقدام انسانی است با هدف کمک کردن به افراد برای اینکه یاد بگیرند؛ اگرچه بعضی اوقات یادگیری می تواند بدون آموزش صورت گیرد اما اثرات آموزش بر پادگیری غالبأ سودمند و قابل مشاهده است (گانیه، به نقل از علی آبادی، ۱۳۸۷). امروزه کاربرد نرم افزار های آموزشی برای دانش آموزان نقش بسزایی داشته است، آشنایی و کار با رایانه دیگر چیز عجیب و غیر منتظره ای نیست. همانطور که لاو (۲۰۰۴) می گوید اگر از فن آوری آموزشی به گونه ای مناسب استفاده شود، به معلمان و دانش آموزان کمک می کند تا محیط یادگیری خلاق و صمیمی را ایجاد کند.” در این پژوهش نشان داده می شود که تکنولوژی و شیوه های فن آوری اطلاعات چگونه می تواند در جهت آموزش افراد، مخصوصا کودکان پیش دبستانی به کار برده شود. لریز (۱۹۹۳) معتقد است رویکرد چند حسی بر این فرض است که اگر اطلاعات به جای یک حس از طریق چند حس دریافت شود یادگیری برای دانش آموزان تسهیل می شود(سیف نراقی، ۱۳۸۱)

از مزایای فن آوری جدید می توان به موارد زیر اشاره کرد:

١-­سبب تسهیل یادگیری شده و با افزایش سرعت، از طول زمان یادگیری می کاهند.

۲- حواس پنج گانه را به طور جمعی با فردی تقویت می کنند.

٣- شرایط و موقعیت مناسبتری را برای یادگیری ایجاد می کنند.

۴- امکان دسترسی به منابع موجود در سراسر دنیا فراهم می آورند( هیسانگ ۲۰۰۴).

اهمیت به کار گیری و نقش رایانه و نرم افزارها در آموزش، امری مسلم به نظر می آید. ورود رایانه و نرم افزار ها به سیستم آموزشی کشورمان در فرایند یاددهی- یادگیری به دانش آموز اجازه میدهد که خود مسئول یادگیری خویش بوده و در جریان آموزش، بازخوردهای مناسب و لازم را دریافت کرده و حالت از انفعالی بودن به فردی فعال تبدیل گردد.در زمینه آموزش کودکان پیش دبستانی در ایران کار فراوان صورت گرفته اما متأسفانه در حیطه نرم افزار آموزشی مخصوصا آموزش خواندن فارسی هیچ کاری انجام نگرفته است. با مشاهده کمبود نرم افزار آموزشی و احساس نیاز کودکان پیش دبستانی، محقق تصمیم گرفت در این زمینه نرم افزاری را طراحی و تولید کند که از طریق تعامل با کودکان پیش دبستانی به آن ها کمک کند تا بتوانند متون ساده فارسی را خود به تنهایی بخوانند.این نرم افزار آموزشی هم به کودکان پیش دبستانی آموزش می دهد و هم  آن ها را سرگرم می کند تا از یادگیری لذت ببرنند. که لذت یادگیری، لذتی فراموش نشدنی است.

هدف های پژوهش

۱-­طراحی و ساخت نرم افزار چند رسانه ای آموزش خواندن فارسی برای کودکان پیش دبستانی

۲- بررسی تأثیر نرم افزار چند رسانه ای آموزش بر میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی

۳- مقایسه نرم افزار چند رسانه ای آموزش خواندن فارسی با نسخه چاپی آن بر میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی

سئوالات پژوهش

۱-­نرم افزار چند رسانه ای آموزش خواندن فارسی تا چه حد بر میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی مؤثر است؟

۲- نرم افزار چند رسانه ای آموزش خواندن فارسی تا چه حد بر میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی نسبت به نسخه چاپی آن مؤثر است ؟

فرضیه های پژوهش

۱- نرم افزار چند رسانه ای آموزش خواندن فارسی باعث افزایش میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی می شود.

۲- نرم افزار چند رسانه ای آموزش خواندن فارسی باعث افزایش بیشتر میزان یادگیری خواندن کودکان پیش دبستانی نسبت به نسخه چاپی آن می شود.

متغیر های پژوهش:

متغیر مستقل: شیوه های آموزش خواندن

متغیر وابسته: یادگیری خواندن

متغیر کنترل: سن، مقطع تحصیلی، ماده درسی، مکان و زمان

معادل تجربی یک سازه با مفهوم، متغیر نامیده میشود و مفهومی است که مقادیر با ارزش های مختلفی را می تواند به خود اختصاص دهد. متغیرها در پژوهش به شکل های مختلف تقسیم می شود مانند، متغیر مستقل و وابسته، در متغیر مستقل، متغیر محرک است که توسط محقق، اندازه گیری، دستکاری با انتخاب می شود تا اثرات آن بر متغیر دیگری که متغیر وابسته است، روشن شود. متغیر وابسته، متغیر پاسخ است که مورد مشاهده با اندازه گیری قرار می گیرد، تا اثرات منفیر مستقل بر آن مشخص شود. متغیر کنترل ، متغیرهایی که محقق نمی تواند اثرات آنها را بر متغیر وابسته همزمان مورد مطالعه قرار دهد، تلاش می کند تا تأثیر آن ها را بر متغیر وابسته به طریقی کنترل یا خنثی کند(بیابانگرد، ۱۳۸۶).

تعریف مفاهیم و واژگان اختصاصی پژوهش

الف) مفاهیم نظری

نرم افزار: به هر گونه برنامه رایانه ای که سرویسی را برای استفاده کننده فراهم می سازد، اطلاق می شود رشیدی، ۱۳۸۸).

نرم افزار چند رسانه ای: برنامه رایانه ای که ترکیبی از متن، تصویر، صدا، انیمیشن، و ویدئو است و بدین دلیل طراحی می شود که به فهم دانش و اعتماد به نفس کاربران، یاری رساند (ارکان و اکوپونلر، ۲۰۰۸).

مشخصات
  • جنسیت زن
  • وابسته به کلینیک
  • تجارب / مهارت ها
  • دانشگاه دانشگاه علامه طباطبائی
  • رشته تحصیلی علوم تربیتی گرایش تکنولوژی آموزشی
  • گواهینامه ها
  • پست های مدیریتی
  • مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
  • کلمات کلیدی الهام فردوسیان روانشناس، الهام فردوسیان مشاور، الهام فردوسیان روان درمانگر، الهام فردوسیان روانپزشک، الهام فردوسیان متخصص اعصاب و روان، الهام فردوسیان روانسنج
تخصص ها
  • روان‌شناسی تربیتی
تصویر
الهام فردوسیان
روانشناس بالینی و فردی
(11)

E-Teb.com © Copyright 2016 روانشناس یا روانپزشک. تمامی حقوق محفوظ است.

دکتر - مشاوره خانواده - پزشک - مشاوره آنلاین - شماره دکتر