منو
X

تصویر
سارا حاصلی
روانشناس بالینی و فردی
(3)
آمار این متخصص
(3) رای
0%

دقت

80%

مفید بودن

0%

دانش و مهارت

100%

رفتار بالینی

60%

وقت شناسی

0%

هزینه اقتصادی

توضیحات پروفایل
  

سارا حاصلی هستم، فارغ التحصیل کاردرمانی روان در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در سال ۱۳۸۸، پایان نامه ی اینجانب تحت عنوان “بررسی تأثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر عملکرد شناختی بیماران اسکیزوفرنیک بر اساس مدل ناتوانی شناختی آلن” می باشد که در ادامه بخشی از آن را مطالعه می کنید:

دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

گروه آموزشی کاردرمانی

جهت أخذ مدرک کارشناسی ارشد کاردرمانی روان

موضوع:

بررسی تأثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر عملکرد شناختی بیماران اسکیزوفرنیک بر اساس مدل ناتوانی شناختی آلن

استاد راهنما:

سرکار خانم دکتر اشرف کربلایی نوری

استاید مشاور:

جناب آقای دکتر سید ضیا قیئم مقام فراهانی

جناب آقای دکتر شهرام ابوطالبی

استاد مشاور آمار:

جناب آقای دکتر مسعود کریملو

دانشجو:

سارا حاصلی

۱۳۸۸

چکیده:

مقدمه و هدف: اختلال اسکیزوفرنیا ، یک اختلال عمده روانپزشکی است. در اسکیزوفرنیا ، بیمار از نشانه های سایکوتیک ، علائم مثبت و منفی و اختلال عملکردی و شناختی رنج می برد. نقائص شناختی بر ابعاد مختلفی چون ارتباطات اجتماعی ، امور زندگی و مهارتهای حرفه ای فرد اثر می گذارد.نقائص شناختی اسکیزوفرنیا در حوزه های توجه، حافظه کاری ، حافظه و یادگیری کلامی ، حافظه و یادگیری بینایی ، سرعت پردازش ، استدلال ، حل مشکل و شناخت اجتماعی تاثیر می گذارد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر عملکرد شناختی بیماران اسکیزوفرنیک بر اساس مدل ناتوانی شناختی آلن می باشد.

روش بررسی: این پژوهش از نوع مداخله ای و شبه تجربی بوده که طی آن ۴۸ نفر توسط آزمون غربالگری سطح شناختی آلن ارزیابی شدند، از میان آنها ۱۶ نفر ، که سطح شناختی بالای ۴ داشتند انتخاب شدند و تحت ارزیابی با آزمون های معاینه مختصر وضعیت روانی (MMSE) ، آزمون حافظه وکسلر و آزمون ارزیابی شناختی کاردرمانی الوتکا (LOTCA ) قرار گرفتند.۸ نفر به عنوان گروه آزمون به مدت سه ماه، در طی ۳۰ جلسه به مدت زمان ۹۰ دقیقه ای در گرو های درمانی مبتنی بر فعالیت متناسب با سطح شناختی خود شرکت کردند ، ۸ نفر گروه شاهد نیز در لیست انتظار ، درمان های دارویی و معمول خود را داشتند.

یافته ها: یافته ها حاکی از آن بود که وضعیت روانی افراد گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد به صورت معناداری بهبود یافته است( ۰۵ / ۰>P ). افراد گروه آزمون در حوزه سازماندهی بینایی- حرکتی و حافظه نیز ، بعد از مداخله پیشرفت معناداری داشتند(۰۵ / ۰>P ). در بعضی از زیر حوزه های حافظه ، وضعیت روانی و سازماندهی بینایی- حرکتی علی رغم پیشرفت گروه آزمون ، تفاوت معناداری حاصل نشد.

بحث: شرکت در گروه درمانی مبتنی بر فعالیت در بهبود وضعیت روانی و زیر حوزه های توجه و محاسبه ، جهت یابی زمان و زبان، بهبود حافظه و زیر حوزه های حافظه منطقی و تکرار ارقام و سازماندهی بینایی- حرکتی در مدت زمان سه ماه موثر بوده است. کلید واژه ها : گروه های مبتنی بر فعالیت ، اختلال اسکیزوفرنیا ، عملکرد شناختی ، مدل ناتوانی شناختی آلن .

فهرست مطالب

فصل اول: کلیات پژوهش

مقدمه

بیان مسأله

اهمیت و ضرورت

اهداف پژوهش

اهداف کاربردی

سوالات

بیان واژگان کلیدی

فصل دوم: تعریف و پیشینه پژوهش

مقدمه

اختلال اسکیزوفرنیا

علائم مثبت و منفی

ناهنجاری های شناختی بیماران اسکیزوفرنیا

انواع ناهنجاری های شناختی بیماران اسکیزوفرنیا

حوزه های شناختی آسیب دیده بیماران اسکیزوفرنیا

نقائص شناختی و عملکرد بیماران اسکیزوفرنیا

مدل ناتوانی شناختی آلن

تقسیم بندی سطوح شناختی آلن

اهداف تعیین سطوح شناختی آلن

نقش های درمانگر در مقابل بیماران در گروه

تجزیه و تحلیل کار آلن

گروه های کاردرمانی

اهداف کاردرمانی در تمامی گروها

انواع گروه ها

انواع اصلی گروه های مبتنی بر فعالیت

انواع گروه های کاری از گروه های مبتنی بر فعالیت

ارزش های گروه

گروه های مبتنی بر فعالیت بر اساس مدل ناتوانی شناختی

آلن

انواع گروه های هر سطح

بررسی متون پیشین

فصل سوم :روش شناسی پژوهش

مقدمه

انواع مطالعه

جامعه مورد مطالعه

معیار های انتخاب افراد شرکت کننده در مطالعه

معیار های ورود شرکت کنندگان به مطالعه

معیار های خروج شرکت کنندگان از مطالعه

روش نمونه گیری

حجم نمونه مکان و زمان انجام مطالعه

جدول متغیر ها

ابزارهای جمع آوری داده ها

نحوه اجرا

مراحل مداخله

روش تجزیه و تحلیل داده ها

ملاحظات اخلاقی

فصل چهارم: توصیف و تحلیل داده ها

مقدمه

یافته های جانبی

یافته های اصلی

فصل پنجم : بحث و نتیجه گیری

مقدمه

جمع بندی یافته های تحقیق و بحث و تفسیر پیرامون نتایج

نتیجه گیری

محدودیت های پژوهش

پیشنهادات

فهرست منابع

پیوست ها

مقدمه

فعالیت های مرحله حرکتی

فعالیت های کاردستی و هنری

مرحله بحث و گفتگو

نمره گذاری آزمون غربالگری آلن

آزمون حافظه وکسلر

نمره گذاری آزمون لوتکا

معاینه مختصر وضعیت روانی

چکیده انگلیسی

فصل اول: کلیات پژوهش

مقدمه:

اسکیزوفرنیا یک اختلال عمده روانپزشکی است، این اختلال و اختلالات وابسته با توجه به نشانه های سایکوتیک هذیان و توهم طیف وسیعی از رفتارها را در بر می گیرد.(اکسفورد[۱] ۱۹۹۹). در اسکیزوفرنی بیمار از نشانه های سایکوتیک و همچنین اختلال عملکردی رنج می برد. اوج شروع این بیماری در مردان ۱۵ تا ۲۵ سالگی و در زنان ۲۵ تا ۳۵ سالگی است و بیش از ۹۰ درصد بیماران تحت درمان اسکیزوفرنیا بین ۱۵ تا ۵۵ سال سن دارند (کاپلان[۲] – سادوک[۳] ۲۰۰۳). بنابرین اوج شروع بیماری در سنینی است که فرد می تواند بسیار خلاق و مولد باشد (اکسفورد ۱۹۹۹). ابتلای به این بیماری علاوه بر صدمات و سیمای بالینی اصلی بر مهارت های حرکتی، عملکردهای اجرایی و مهارتهای شناختی فرد اثر گذار است. عملکردهای شناختی به وضعیت عمومی عملکرد بیمار اسکیزوفرنیک ارتباط دارد. تاثیر عملکرد شناختی بیشتر از اثر علائم مثبت و منفی بیماری بر عملکرد کلی بیمار است (اکرول[۴] ۲۰۰۰۴).نقائص شناختی اسکیزوفرنیا در هفت حوزه شامل حافظه کاری[۵]، توجه[۶]، هوشیاری[۷]، حافظه و یادگیری کلامی[۸]، حافظه و یادگیری بینایی[۹]، سرعت پردازش[۱۰]، استدلال[۱۱]”، حل مشکل[۱۲] و شناخت اجتماعی[۱۳] رخ می دهد (اکرول ۲۰۰۰). نقائص شناختی بر تمامی ابعاد زندگی فرد اثر می گذارد و هزینه های مالی زیادی را به فرد، خانواده و جامعه تحمیل می کند (کاپلان – سادوک ۲۰۰۳)، ارتباطات اجتماعی فرد اغلب مختل می شود و بیمار در امور زندگی و مهارت های حرفه ای خود دچار مشکل می گردد (محمودی ۱۳۸۴). هدف کلی کار درمانی بهبود کیفیت زندگی افراد اسکیزوفرنیک است و ابزار مورد استفاده با واقعیت روبرو می شود(کارا[۱۴] ۲۰۰۱) فعالیت کردن منجر به ایجاد احساس مشارکت در زندگی، احساس کارایی و لذت بخشی می شود. فرد احساس می کند با کار و فعالیت بر محیط پیرامون خود اثر می گذارد(کول[۱۵]، ۲۰۰۵).گروههای فعالیت از مهمترین رویکردهای مورد استفاده در کاردرمانی است (کارا ۲۰۰۱). کاردرمانی با برگزاری گروهی فعالیتها، امکان تماس بیشتر با اجتماع را فراهم می کند. فعالیت گروهی علاوه بر آنکه ابزار مهمی برای درمان است در ارزیابی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. (کول ۲۰۰۵، آلن[۱۶] ۱۹۷۳۲)

بیان مسئله:

شناخت تاثیر زیادی بر اجرای عملکرد انسان دارد (اکرول ۲۰۰۰) آسیب های شناختی در بیش از ۷۵ درصد بیماران اسکیزوفرنیک وجود دارد و عملکرد را محدود می کند (کرتز۲۰۰۶).نقائص شناختی پیامدهایی در زندگی و شرایط طبیعی بدنبال دارد و بر عملکرد فرد اثر می گذارد. این نقائص منجر به عدم تعادل در کار، ضعف در فعالیت های مراقبت از خود، بی توجهی به اوقات فراغت می شود. اشکالات شناختی می تواند احساس رضایت، انگیزه و شایستگی بیمار را کاهش دهد.(اکرول، ۲۰۰۰)اسکیزوفرنیا حداقل دو دسته علائم مجزا دارد: ۱- علائم مثبت ۲- علائم منفی بیمارانی که علائم منفی دارند معمولا از نظر شناختی آسیب بیشتری دیده اند و نشانه های نورولوژیک و حرکات غیر طبیعی بیشتری دارند که این امر نتایج درمانی را کاهش می دهد. (هرلندز ۲۰۰۳) آسیب شناختی کلید اصلی بیماری اسکیزوفرنیاست (راند ۱۹۹۸). توانایی شناختی به طور عمومی افت می کند و نقائص خاص در توجه و حافظه به وجود می آید.(بلوچی ۲۰۰۱). آسیب شناختی محدودیت پردازش شناختی ایجاد می کند و می تواند علائمی چون آپاتی و کندی عاطفه را تشدید کند (بلوچی ۲۰۰۱). نقائص شناختی بر دامنه وسیعی از عملکردهای شناختی مانند توجه، حافظه، مهارت های حرکتی”، عملکردهای اجرایی و هوش اثر می گذارد. گاهی اشکالات شناختی قبل از شروع بیماری آشکار می شود (اکرول ۲۰۰۰). بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا از کندی روانی حرکتی و عدم سازماندهی” رنج می برند که این دو مسئله می تواند ناشی از کندی فعالیت ذهنی آنها باشد( لیدل و باکستر ۱۳۱۹۹۸، اکرول ۲۰۰۰).این بیماران به دلیل نقائص عصبی روانشناختی عملکرد اجتماعی ضعیفی دارند و در حافظه کاری، حافظه ایپزودیک کلامی، سرعت پردازش اطلاعات، حافظه ایپزودیک بینایی فضایی ، استدلال و حل مشکل نقص دارند (کرتز ۲۰۰۶). | بهبود حافظه پیشرفت عملکرد اجتماعی را به همراه دارد (ویکیز، ۲۰۰۷). بهبود نقائص شناختی ، افزایش عزت نفس، موفقیت های کاری، کسب مهارت های زندگی مستقل و افزایش کیفیت زندگی را تسهیل می کند. (ماتسوئی۲۰۰۷)کاردرمانی سعی می کند نه در قالب تمرین صرف روی توجه، تمرکز و حافظه، بلکه بصورت ترکیبی و درگیر کردن همه جانبه بیمار در فعالیت های گروهی حرکتی، هنری، کاردستی و…. به بهبود کیفیت زندگی و افزایش استقلال بیمار اسکیزوفرنیک کمک کند. محیط و زمینه کار گروهی سبب افزایش انگیزه بیماران می شود. تناسب محیط کار، نوع کار و دستورالعمل ها با سطح شناختی بیمار می تواند سبب افزایش استقلال فرد حتی در طی کار تمرینی شود و این استقلال، اعتماد به نفس و عزت نفس به همراه دارد (آلن ۱۹۹۸).

اهمیت و ضرورت:

به دلیل نقش حساس نقائص شناختی در عملکرد بیماران اسکیزوفرنیک، باید شکل مناسبی از توانبخشی شناختی را فراهم کرد(سیلوراستون ۲۰۰۰). در مطالعات مختلف نشان داده شد که بهبود عملکردهای شناختی پایه مثل توجه، تمرکز و حافظه کاری ، کارکرد های شناختی پیچیده تر را بهتر می کند (گرین ۱۹۹۶، کاریگان” و اشتورباخ ۱۹۹۳ ، بلایه و همکاران ۱۹۹۰ ، سیلوراستون و همکاران ۱۹۹۸ ، کسیدی و همکاران ۱۹۹۶، احمد و گلدمن ۱۹۹۴ ). بهبود عملکرد های شناختی منجر به تاثیر بهتر توانبخشی مهارتهای اجتماعی ، حرفه ای و زندگی روزمره بیماران می شود ( اسپرینگ و راودین ۱۹۹۲، بلوچی ۲۰۰۱). | اغلب بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا در بیان خود، عملکرد اجتماعی و ارتباطی مشکل دارند انجام فعالیت های معنادار و هدفمند در قالب کاردستی، هنر، حرکت و موسیقی و آشپزی که در حوزه علائم بیمار است به پردازش شناختی کمک می کند چرا که انجام آنها نیازمند توجه، استدلال، حافظه و بازیابی است. فعالیتهای مختلف مثل کاردستی ها که به صورت تمرینهای انعطاف پذیر و ساختاریافته اند، با دریافت پسخوراند صحیح ، دقیق و درست می تواند بیشترین کمک را در بهبود عملکرد شناختی بکند ( بلوم ۱۹۹۲).محیط کار گروهی انگیزه مراجعان را افزایش می دهد. تناسب محیط کار و نوع کار و دستورالعملها با توانایی شناختی بیمار به افزایش استقلال فرد کمک می کند (آلن ۱۹۹۸) فعالیت گروهی می تواند احساس حمایت و آسایش روانی را بدلیل تجارب مشترک به اعضای گروه بدهد، در مجموعه ای از ۴۶ مطالعه در فاصله سالهای ۱۹۵۰ تا ۱۹۹۹ که شامل ۵۷ گروه درمانی می شود. در ۷۰ درصد مطالعات نتایج نشان می دهد که در گروه درمانی بیمار عملکرد معنادار بهتری دارد و گروه درمانی موثرتر از درمان انفرادی است. در گروه درمانی از روش های فردی، بین فردی، سایکودینامیک ، آموزشی و تجربی استفاده می شود که علاوه بر ایجاد احساس امنیت و اعتماد، سودمند و با صرفه هم هست (اندرسن ۲۰۰۰).اگر فعالیتها بر اساس توانایی شناختی فرد انتخاب شوند به افزایش انگیزه فرد کمک می کنند( آلن ۱۹۹۸). شرکت در گروه های مبتنی بر فعالیت بر مهارت های شناختی درگیر در کارهای پردازش هیجانی و عاطفی اثر می گذارد و به بالا رفتن اعتماد به نفس، عزت نفس، احساس ارزشمندی، مهارتهای عملکردی، مهارت های اجرایی و حرفه ای در زندگی روزمره و کاری بیماران کمک می کند (کول ۲۰۰۵). فعالیت های گروهی با صرفه جویی در هزینه و زمان به افزایش تعامل اجتماعی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا کمک می کنند (کول ۲۰۰۵). فعالیت های مورد استفاده در گروه های مبتنی بر فعالیت که متناسب با توانایی شناختی و در بیماران است به تسهیل حافظه، درک مطلب، توجه، تمرکز و مهارت های استدلال کمک می کند (میشل ۲۰۰۰).

(۱۴) اهداف پژوهش:

هدف کلی:

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر عملکرد شناختی بیماران اسکیزوفرنیک

اهداف اختصاص:

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر وضعیت شناختی بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر جهت یابی زمان و مکان بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر توجه و محاسبه بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر یاد آوری بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر زبان بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر بهر حافظه بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر اطلاعات شخصی و عمومی بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر کنترل ذهنی بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر حافظه منطقی بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر تکرار ارقام بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر حافظه بینایی” بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر یادگیری تداعی های بیماران اسکیزوفرنیک

– تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر فعالیت بر سازماندهی بینایی – حرکتی بیماران اسکیزوفرنیک

اهداف کاربردی:

– مستند کردن اثرات انجام فعالیت های دستی کاردرمانی بصورت گروهی بر عملکرد شناختی

– تاکید بر استفاده از فعالیت های متناسب با توان شناختی بیماران، در جهت بهبود عملکرد های شناختی و نتایج درمانی مطلوب تر.

مشخصات
  • جنسیت زن
  • وابسته به کلینیک
  • تجارب / مهارت ها
  • دانشگاه دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
  • رشته تحصیلی کاردرمانی روان
  • گواهینامه ها
  • پست های مدیریتی
  • مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
  • کلمات کلیدی سارا حاصلی روانپزشک، سارا حاصلی روانشناس، سارا حاصلی مشاور، سارا حاصلی روان درمانگر، سارا حاصلی متخصص اعصاب و روان
تخصص ها
  • کار درمانی
تصویر
سارا حاصلی
روانشناس بالینی و فردی
(3)

E-Teb.com © Copyright 2016 روانشناس یا روانپزشک. تمامی حقوق محفوظ است.

دکتر - مشاوره خانواده - پزشک - مشاوره آنلاین - شماره دکتر